22-04-14

Marathon Zeeuws-Vlaanderen (x2)

Zaterdag laatstleden nog eens een wedstrijd gelopen die de moeite is om een verslag van te maken. Na de Marathon Zeeuws-Vlaanderen 2013 (Terneuzen -> Hulst), liep de MZVL2014 in omgekeerde richting. Toch wat beter voorbereid en met de parcourskennis van vorig jaar mikte ik op een eindtijd van 3u30-3u40. Bedoeling was van strak 12 km/u te lopen en in de laatste 4-tal km daar een half minuutje per k af te halen. Tot zover de plannen.

De weergoden waren ons gunstig gestemd want kort voor de start draaide de wind zodat die voor het overgrote deel in de rug blies. Altijd beter als wind op kop! De temperatuur van die wind baarde mij nog even zorgen, maar dat bleek allemaal goed mee te vallen. Start om 11u in Hulst en vertrokken voor een paar uurtjes genieten. Ik kende nu de zwaarste stroken en nam mij voor van daar rustiger door te gaan. Maar ja, je weet hoe dat gaat als je je goed voelt... Uiteindelijk een heel vlak schema gelopen, steeds een sec of 5-15 onder het vooropgestelde, zonder te pushen. Natuurlijk wil dat wel zeggen op zo'n parcours dat de stukken onverhard en/of met helling iets rustiger gingen en het tempo op het asfalt telkens weer iets omhoog ging. Lekker op gevoel.

untitled.JPG

Ik was niet echt vooraan gestart, dus de eerste 15 k haalde ik regelmatig lopers bij. Dan gedurende een 5-tal k weinig volk gezien, maar vanaf km 20-21 regelmatig weer lopers bijgehaald. Enkel door het tempo vast te houden. Ook op de slechts beloopbare stroken en dat maakte veel verschil. Ik bleef wachten tot het moment dat het moeizaam zou beginnen gaan, maar dat bleef lang uit. Op km 33 begon ik een beetje meer tempo te maken en na 36 km begonnen we aan, in mijn gedachte, het laatste stuk langs de Otheense Kreek. Daar kregen we zijwind en rond km 38, daar waar ik zou gaan versnellen, begint mijn rug te verkrampen, waarschijnlijk mede door die zijwind over het water op mijn rug. Dan was het bijten om het tempo op 5:00/k te houden, maar het was niet ver meer. Het lukt behoorlijk, ik geef maar een sec of 7-8 toe en haal nog steeds lopers bij. Ik wacht tot in de laatste km om terug te versnellen en finish zo in een mooie 3:26:56. 3 minuten sneller dan mijn snelste schema. Dik tevreden over de manier waarop de M verlopen is. Nooit enig probleem gekend. Slechts 1x ongerust toen de drankpost achterwege bleef en ik ik een km moest wachten na het binnenwerken van een Squeezygelleke.

Conclusie: Heel gecontroleerd gelopen. Een paar keer bewust mensen laten lopen, die ik later in de wedstrijd trouwens allemaal terug ben gepasseerd. Kon het sneller, waarschijnlijk wel. Rug is en blijft zwak punt. Benen konden meer. Dag nadien niets gevoeld in de benen, de rug was duidelijk vermoeid.

Volgende plannen: Terug wat meer tempo in de trainingen stoppen en in het najaar misschien een snelle(re) (halve) marathon? 

 

 12:31 Gepost door run4fun | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |