29-03-11

Hulst 12,8 km

Op training begint alles vlot te lopen. De lange duurtrainingen gaan (uiteraard) vlotjes en de intervallen worden steeds makkelijker (en sneller). Top dus, alleen... Dat was er in Hulst niet aan te zien. Niet dat de wedstrijd op zich niet goed verliep, maar de chrono aan de meet is onverbiddelijk. 51:38. En dat terwijl ik zelf naar 50 min mikte. De opdracht van mijn coach Rudi was ook eenvoudig: "Alle kilometers onder 4:00".

De start en eerste kilometers verliepen goed. Mooi tempo van rond de 3:50. Zonder moeite, zonder te forceren. De snelle groep ben ik niet gevolgd, die liep toch te snel. Daardoor liep ik weeral snel alleen. De eerste kilometers hadden we vooral de wind rechtstegen. Het is niet zo dat er een storm waaide, maar in de poldervlakte, op de polderdijken is die steeds genadeloos. De eerste kilometers liep ik allen mooi onder 4:00 totdat we een afslag namen en vol windtegen kregen. Tegen de wind gaan liggen en tegen het rood aan lopen. Het lichaam bepaalde de grens en die lag niet hoog genoeg. Het waren niet zozeer de benen, maar letterlijk het "buik-gevoel" dat bepalend was. Tegen het mottige aan :-). Toch proberen blijven pushen en hopen dat het tempo na de tegenwindstroken terug de hoogte in kon. Het nadeel op dit parcours is dat het lange rechte stukken zijn en dat je dus ineens een 4tal km lang mag sterven. Toen ik na 8 km zij/rugwind kreeg, ging het tempo inderdaad even terug onder 4:00, maar ik had al teveel kracht verbruikt en het tempo bengelde daarna meestal net boven 4:00. 

Enig lichtpunt is dat ik naar het einde toe niet echt in een stortte, maar wel het gevoel bleef hebben dat ik max aan het lopen was. Schrale troost, maar ik zal het er mee moeten doen. Niet echt geruststellend naar de volgende wedstijd toe, waar ik 21 km lang een tempo van max 4:05 zou moeten lopen. Er rest mij maar 1 ding tot dan: trainen, trainen, trainen, ... And that's just what I'll do!

12:22 Gepost door run4fun | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-03-11

Axel 10 km

Na 1 maand Rudi was het tijd voor een eerste test. 10 km in Axel. Gewoon om te zien hoe we er voor staan. Doel: Er 10 km lang vol voor gaan.

De eerste maand trainen onder de nieuwe coach was vrij vlot verlopen. Aangezien de winter loop-arm was geweest, moest ik wel terug wennen aan het regelmatig en vooral terug langer lopen. De verschillen met de vroegere trainer tot nu toe zijn duidelijk: minder trainigen, langere trainingen en regelmatig heuveltrainingen. Dat maakt dat de trainingsprikkels voor mijn lichaam sterker zijn, maar er is dan ook wat meer tijd om er van te herstellen. Alle trainingen werden tot nu toe minutieus uitgevoerd. Slechts 1 x moest ik het hoofd buigen voor het opgelegde tempo, maar dat was te verwachten (na 8 km extensief 2 km aan 3:30/km).

En dan was het snel 5 maart. Ik keek er al een tijdje naar uit om te zien op welk niveau we dit jaar konden aanvangen. De 5 en 10 km startte samen, 5km 1 rondje, 10 km 2. Bij de start snelden direct 2 5 km lopers weg. Ik ging eventjes mee, maar aangezien ik deze mannen kende, wist ik ook dat ik dat niet te lang moest doen. Zo liep ik wel ook weg van de grotere groep en liep ik direct alleen, als koploper van de 10km. Een kilometer of 3 liep alles perfect. De twee 5 kmlopers liepen langzaam weg, van wat er achter mij gebeurde, lag ik niet wakker. Ik bleef mooi doorduwen. Bij kilometer 4 ging het voor het eerst wat moeizamer aangezien het daar een paar 100 m hellend was. Daarop aansluitend begonnen de stukken tegenwind. Er stond niet verschrikkelijk veel wind, maar toch genoeg (en koud) om het goed te voelen. Halverwege kom ik als eerste door met een gemiddeld tempo van 3:47/km. Maar de tweede 10 kmloper was niet ver. Nu volgde de lange aanvangsstrook die ook tegenwind was. Op het eind van deze strook haalt de tweede mij in. Ik probeer te volgen, maar hij was veel sterker. Uiteindelijk wint hij met ongeveer een minuut voorsprong. De derde loopt op een paar 10-tal meter. In de tweede ronde hetzelfde verhaal: (proberen) doorduwen. Na de hellende strook, op een km van de finish komt de derde tot bij mij. Ik pik aan en loop in zijn tempo mee. De tempoversnelling kan ik volgen tot hij zijn sprint inzet. Daar moet ik passen en even later wordt ik derde. In 39:30. De afstand bijna perfect 10 km. Tevreden over de wedstrijd, tevreden over de positie en de (door mij) verwachtte tijd. Tevens een PR, maar toch had ik hem graag iets lager gezien (richting 39 min). Achteraf gezien wat teveel kilometers van boven 4'/km. Dat gaan we binnen 3 weken beter proberen doen. Dan staat 12,8 km in Hulst op het programma. Eerst nog wat stevig bijtrainen! 

12:30 Gepost door run4fun | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |