27-04-09

I fought the marathon...

and the marathon won! Het marathonbeest heeft mij klein gekregen. Gestart samen met Jan. De pacer schoot weg, veel te snel. Door de Waaslandtunnel op eigen tempo en achter de pacergroep werd een groepje gevormd dat wél een verstandig tempo liep van rond 4:10/km. Al vrij vroeg last om de squeezy's in de maag te houden. Op 17 km aan een tunneltje laat ik het groepje even gaan omdat ze 4:05 aan het lopen zijn en dat leek mij niet verstandig. Na de tunnel blijft het gat constant en in de volgende 5 km loop ik het langzamerhand terug dicht. Gelleke op 22,5 km achterwege gelaten en enkel water blijven drinken, maar het herstelde niet. Na 27 km nog 1 min 45 voor op het schema van 3u. Maar toen er iemand uit het groepje loste en mooi 4:15 bleef lopen leek mij dat ook wel verstandig om dat te doen. Een paar kilometer gaat dat perfect. Dan loopt hij plots trager 4:25. Daarom laat ik hem achter en loop mijn eigen tempo voor een paar honderd meter en het stokt ook bij mij. Ik kom niet meer in het juist tempo. Ik ben nog niet bekomen van de eerdere inspanning en kan niet terug tot bij het groepje lopen. Aan de drankpost van 30 km krijg ik ook weer een serieuse opstoot van de maag. Ik wandel voor het eerst in mijn leven tijdens een wedstrijd (geen aanrader trouwens) en probeer rustig te drinken. Terug lopen, even geprobeerd, maar niets baat. Telkens ik loop duurt het niet lang of er komt meer drank terug naar boven. Het doek valt voor mij. Op dat moment heb ik nog een goeie tijd waarmee ik een sterk PR kan halen, maar ik kan het niet opbrengen van nog 12 km op de limiet te lopen, van mezelf misschien wel in de vernieling te lopen. Spijtig genoeg stond ik op linkeroever geparkeerd... er zat dus niets anders op als naar de Grote Markt te "lopen". Tussen dikke aanhaaltekens, want het was een mix van 1 km strompelen... paar 100 m wandelen... en weer wat strompelen. Zelfs de laatste kilometer moest ik nog een stuk wandelen. Fysiek onwijs zwaar, maar vooral mentaal aan de grond. Rutger Beke wandelde ooit een marathon (op het einde van de Iron Man Hawaii) bijna volledig uit... ik heb vaak aan hem gedacht. Maar opgeven... never! Eens op de grote markt direct afgedropen richting Groenplaats en de tram op naar LO. Al snel gerecupereerd, ik was dan ook al anderhalf uur aan het loslopen! Vaak moeten plassen, de maag had blijkbaar besloten van toch maar weer inhoud naar de darmen door te spelen. Tegen dat ik aan de auto was, was de ontgoocheling ook al voor het grootste deel verwerkt. Ik ga er niet te lang bij stilstaan of overanalyseren. Ik hang de loopschoenen voor een week of wat aan de haak en daarna zien we wel weer. De eerste tijd zal het lopen toch even in prioriteit zakken. De plannen komen dan wel vanzelf.

12:29 Gepost door run4fun | Permalink | Commentaren (13) |  Facebook |

Commentaren

zo zie je maar dat iedere marathon weer anders is. De ene keer gaat het voortreffelijk, de andere keer langs geen kanten. Een slechte dag hebben we allemaal wel eens, alleen superjammer dat dat dan net op M-day gebeurd natuurlijk. Gelukkig kan je het al wat relativeren en zo heb je weer een uitdaging voor je: dat marathonbeest weer terug verslaan! En toch dikke proficiat met het volbrengen van je marathon (en toch ook nog in een zeer mooie tijd!!!).

Gepost door: Ruthje | 27-04-09

niet soepel Ik vond dat toen je bij mij liep je toen ook al niet soepel liep , of misschien is het gewoon je loopstijl ? Als het lichaam niet meer wil is het moeilijk hé , volgende keer beter !!!!

Gepost door: roadrunnerke | 27-04-09

Dus jij ook al! Het is alsof er een vloek op Antwerpen rustte. Mijn gevoel dat die gangmakers te hard gingen heeft mij dus niet bedrogen. En ik maar denken dat mijn garmin in de war was!

Gepost door: Rencapy | 27-04-09

There is always the next one.

Gepost door: Starsky | 27-04-09

dat moet erg zwaar geweest zijn,als de maag opspeeld,je tempo lag dan ook wel serieus hoog hoor,maar ja elke dag en elke wedstrijd zijn niet hetzelfde,maar niet opgeven vind ik erg sterk van jou,is ook mijn ding niet!

Gepost door: patrick aerts | 27-04-09

oooh das super super spijtig!
better luck next time!

Gepost door: Jess | 27-04-09

kan gebeuren NIEMAND kan aan een marathon beginnen met de garantie van een PR te lopen, zelfs niet met de garantie om 'm uit te lopen. Daarvoor kan er veel te veel gebeuren op 42 km tijd ...
Ik kijk al uit naar je revanche!

Gepost door: geert | 27-04-09

Knap Op de momenten dat het goed gaat, weet iedereen zich wel de juiste houding te geven. Maar omgaan met slechte momenten zoals jij nu doet, is niet iedereen gegeven. Knap. Geniet nu maar even van het "niets doen" want voor je het weet ben je weer in de running voor een andere knappe loopprestatie.

Gepost door: Hank | 27-04-09

Inderdaad, gewoon verder kijken, maar mag ik toch even zeggen dat ik het zooooo jammer vind!

Gepost door: Wendy | 27-04-09

Nabeschouwingen Dag Wim,
Ik was er zondag op het onverwacht bij in Antwerpen (als supporter voor trainer Gino). Jullie hadden schitterend loopweer, maar da's het enige voordeel van Antwerpen. Ik weet niet hoe het komt, maar die marathon loopt daar zo stroef, teveel bochtenwerk, te slechte bestrating, het is gewoon geen leuke wedstrijd (ondanks de elk jaar verbeterende organisatie). Bovendien lopen die pacers voor 2u59' daar elk jaar opnieuw véél te snel (deels ook door een ongelukkige kilometeraanduiding) en onbewust forceer je dan al vanaf de start, iets wat je later bekoopt, zelfs zonder bijkomende lichamelijke ongemakken. Tóch proficiat en hou me op de hoogte voor je volgende project, ik kijk er al naar uit!

Gepost door: Sven | 28-04-09

Ondanks de loopellende een mooi verslag. Heel boeiend om die 'post-marathon-verslagen' te lezen. Het drukt me altijd met de voetjes op de grond en laat me mijn marathondebuut wat (of heel wat) uitstellen ... Veel succes nog.

Gepost door: CT | 28-04-09

Hoe goed je ook voorbereid bent, het hangt dikwijls van kleine dingen af of het beoogde doel gehaald wordt.
Maar er komen ongetwijfeld nog marathons die zij zal lopen.

Gepost door: Marc | 28-04-09

a'pen in 2008 liep ik er in zomerse omstandigheden ook de marathon.. het parcours lag me ook niet, veel bochten en geen ambi... dat je aan 30K problemen kreeg met je maag is iets wat kan liggen aan de gellekes in het begin.. ik veronderstel wel dat je er veel hebt op getraind in de duurlopen, (zoniet is het dan ergens logisch dat je lichaam protesteerd tegen zoiets.).. marathon is iets raars, ik had in Rotterdam zware benen, hoewel ik de week ervoor het gevoel had alles aan te kunnen.. er komen nog kansen om een marathon te lopen, bvb Eindhoven is echt iets voor snelle tijden (sneller parcours dan A'pen en Rotterdam) blijven gaan, en geloven in jezelf !!

Gepost door: Vince | 30-04-09

De commentaren zijn gesloten.